Wat is Lactose?zuivel[1]
Het suikerproduct Lactose is een zogenaamde disacharide, opgebouwd uit de twee monosachariden Galactose en Glucose. Lactose is duidelijk minder zoet dan andere suikers zoals glucose (druivensuiker) en sacharose (rietsuiker, bietsuiker of gewone kristalsuiker).

Lactose is een suikerproduct wat voornamelijk voorkomt in de melk van zoogdieren, dus ook in koemelk. Deze melk kan wel 4 tot 5 % lactose bevatten. Ook komt lactose voor in een klein aantal tropische planten. Als je zuivere lactose onder de loep neemt, zijn het grote en harde suikerkristallen die heel erg lastig afbreekbaar zijn. Een andere naam voor lactose is dan ook het zogenaamde ‘zandsuiker’.

Waar zit lactose in?
In melk en melkproducten zoals: kaas, yoghurt, …

Wat zijn de symptomen van lactose- intolerantie?
Wanneer de lactose in de darmen achterblijft, en dus niet afgebroken wordt door een gebrek aan het enzym Lactase, zal er diarree ontstaan omdat de achtergebleven lactose (=suiker) veel vocht zal aantrekken. Ook kunnen er bacteriën zijn die de lactose gaan afbreken, maar dit veroorzaakt weer veel darmprikkelende stoffen en gassen. Het gevolg is o.a. een opgeblazen gevoel.

Uiteindelijk heeft de ontlasting een hele hoge zuurgraad. Op het moment dat deze klachten ontstaan bij het drinken van 2 tot 3 glazen melk per dag, spreken we officieel van een lactose-intolerantie.