spijsvertering2[1]Indien er lever- en galblaasproblemen in de familie zijn, kan je preventief op je eten letten.

Een dieet voor cholesterol en hart- en vaatziekten lijkt hier erg op, dus de recepten zijn ook voor deze aandoeningen geschikt.

Bij iedereen is vet een grote boosdoener, zeker verzadigd vet, dat we vaak terug vinden is in gefrituurde producten. Niet al de vetten zijn ongezond, we hebben als mens een zekere hoeveelheid vet nodig. We denken dan bijvoorbeeld aan de vitaminen ADEK die we terug vinden in onze voeding, bijvoorbeeld in vlees. Dit wil niet zeggen dat u een kg vlees iedere dag moet eten.

We hebben als mens vaak slechts 100g vlees of vis nodig. Het is uiteraard ook verschillend van persoon tot persoon, en afhankelijk van de beroepsbezigheden. Naast gezonde voeding is voldoende bewegen altijd goed, dit bespreek je best met je behandelende arts.

Wat mag je eten?

  • veel verse groente en fruit; groenten en fruit die de lever ontgiften: artisjok, wortels, appels, citroen, pompelmoes
  • diverse volkorenproducten
  • vis en olijfolie, soms zegt men ook zonnebloem olie met minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet
  • geen alcoholgebruik/ geen cafeïne
  • voldoende beweging
  • niet roken
  • Om je gerechten smaakvol te maken, gebruik je beste verse kruiden. Kruiden die bijzonder zijn voor het ontgiften van de lever: kurkuma, koriander, look
  • Vermijdt zoveel mogelijk suiker of koeken uit de industrie, de verharde vetten zijn zeker niet goed voor de gezondheid
  • Vermijdt zeker vette sausen, zoals mayonaise, sabayon, sausen (gebonden met roux) en room
  • Ook opletten met kleurstoffen, bewaarmiddelen (denk aan snoepjes, frisdrank en kant- en klare maaltijden)
Recepten