Heerlijk gastronomisch gerechtje, een beetje werk, maar de moeite waard.
Aardappelen:
Breng het water aan de kook. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Maar hiervan puree. Breng op smaak met peper, zout , nootmuskaat en olijfolie.
Groenten
Blancheer de romanesco en doe een beetje maagzout in het kookwater om de kleur te behouden.
Schil en blancheer de zoete aardappel. Snijd deze in gelijkmatige blokjes.
Snijd de rode biet in gelijkmatige blokjes.
Glaceer vlak voor het serveren de blokjes aardappel en rode biet afzonderlijk in wat boter en suiker. Breng op smaak met peper en zout.
Vlees
Ontvlies het lamkroontje, kleur het aan in hete olie en kruid met peper, zout en knoflook.
Mix al de ingrediënten voor de persillade. Bedek hiermee de dichtgeschroeide lamkroon.
Laat nog 15 minuten verder garen in een voorverwarmde oven van 150 °C. Het vlees moet rosé zijn. Laat even rusten alvorens het te versnijden.
Saus
Laat de vleessaus of room met bouillon inkoken, kruid met peper en zout. Roer er vlak voor het serveren de chocolade en pilipili door. Niet meer laten doorkoken.
Snijd het vlees en serveer met de saus. Geef er de aardappelen en de groenten bij.
Romanesco is een bloemkoolvariant met groene torentjes.
wanneer je niet van pikant houd, laat gewoon de pilipili weg.
voor 4 personen
600 g lamskroon
1 dl olijfolie
Peper en zout, 1 teentje look
Puree
600g aardappelen
peper en zout
nootmuskaat
½ dl olijfolie
Groenten
150 g romanesco*
1 zoete aardappel
3 gekookte rode bieten
3 el suiker
50g lactose vrije boter
Saus :
2 dl vleessaus (of 1dl lactosevrije room met 1 el runderbouillon van Sublimix)
50 g bittere chocolade
1 pilipili
persillade
50 g peterselie
1 teentje knoflook
peper en zout
glutenvrij paneermeel