Wanneer volg je best een hart- en vaatsparend dieet?

Als er problemen in de familie zijn, kan je preventief op je eten letten.
Na een verwittiging, na een operatie.

Cholesterol heb ik meteen hierin opgenomen omdat dit vaak in dezelfde lijn licht. Ook voor lever en galblaas komt in dezelfde richting.

Bij allemaal is vet een grote boosdoener en zeker verzadigd vet, dat we vaak terug vinden in gefrituurde producten. Niet al de vetten zijn ongezond, we hebben als mens een zeker hoeveelheid vet nodig, we denken dan aan de vitaminen ADEK die we terug vinden in onze voeding vb. In vlees.

Wil niet zeggen dat je een kilogram vlees iedere dag moet eten.

We hebben als mens vaak slecht 100g vlees of vis nodig. Is uiteraard ook verschillend van de ene persoon tot de andere en afhankelijk van de beroepsbezigheden. Naast voeding is bewegen altijd goed, dit bespreek je best met je behandelende arts.

Wat mag je eten?

  • veel verse groente en fruit
  • diverse volkorenproducten
  • vis en olijfolie, soms zegt men ook zonnebloem olie met minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet
  • matig alcoholgebruik
  • voldoende beweging
  • niet roken
  • Om je gerechten smaakvol te maken, gebruik je beste verse kruiden.
  • Vermijdt zoveel mogelijk suiker of koeken uit de industrie, de verharde vetten zijn zeker niet goed voor de gezondheid
  • Vermijdt zeker vette sausen , zoals mayonaise, sabayon, sausen gebonden met roux,… en room
Recepten