Asperges zijn zuiverde voor ons lichaam. Hoe een heerlijk gerechtje met asperges te bereiden.
Gehaktbrood:
De oven voorverwarmen op 150°C
Uien kuisen, fijn snipperen en stoven in een beetje olie.
Peterselie wassen en fijnhakken.
Beide mengen met het gehakt.
Voeg het ei, het paneermeel en de kruiden toe (opgelet, soms is het gehakt gekruid)
Alles goed kneden en een mooi brood van gehakt vormen.
Een ovenschaal bestrijken met olie, leg hierin het gehaktbrood en plaats gedurende 30 à 40 min. In de oven.
Om te testen of dit gaar is, prik je na gaartijd tot in het midden van het brood en telt tot 10.
Je haalt de prikker uit het gehaktbrood en je voelt op de muis van je hand, voelt dit lauw aan, dan is het gaar.
Daarna nog 10 min. Laten rusten en daarna pas aansnijden.
Van het aanbaksel kan je saus maken. Het vet verwijderen, 1 dl water toevoegen, laten loskoken en zeven. Dit vocht opvangen in een steelpannetje, voeg hier een vlees blokje toe laten koken en binden (met maiszetmeel).
Puree:
Water voor aardappelen opzetten.
Aardappelen wassen en schillen, in 4 snijden en 20 min. Koken.
Aardappel afgieten.
De aardappel door een roerzeef te draaien.
Melk of water toevoegen, kruiden en olie toevoegen.
Alles goed vermengen en op smaak brengen, vind je dat de puree te droog is, dan mag je olie of water/melk toevoegen.
Asperges:
Breng water met een beetje zout aan de kook.
Asperges schillen, met een dunschiller (groene asperges moeten niet geschild worden, ze zijn alleen een beetje vezelig onderaan, dus afsnijden.)
De schillen doen we niet weg zie TIP op de website.
Asperges die volle grond zijn moeten 20 min. Koken, hydrocultuur (op water gekweekt), deze zijn na 10 min. gaar.
Asperges uit het water halen (het water kan je nog gebruiken om soep te koken).
Even laten uitlekken, net voor het serveren even stoven in de olie of boter.
Alles dresseren op een bord. Smakelijk.
Alles op een bord dresseren.
Gehaktbrood:
600 g gehakt (varkens/ rund of kalfs, kip)
1 ui
1 ei
2 takjes peterselie
2 el glutenvrij paneermeel
Peper, zout, paprikapoeder, look
Saus:
1 dl water
¼ vlees- of groente blokje
Puree:
800 g aardappelen bintjes
1 dl melk of water
0.5 dl olijfolie
Peper, zout olijfolie, look
Asperges:
1 à 2 bussels asperges
1 citroen
2 el ghee of olijfolie