Loïs moet leven met coeliakie!

Loïs had al een tijdje last van haar buik, meestal zei ze dit tijdens dat ze aan het spelen was. Om deze reden werd er weinig aandacht aan besteed. Maar de buikpijn werd steeds erger en ze lag soms dubbel van de pijn. De ouders van Loïs hebben uiteindelijk een dokter geraadpleegd. Hij vermoedde direct dat Loïs coeliakie had en liet haar bloed testen. Na een week hadden Loïs en haar ouders de uitslag gekregen, en het bleek inderdaad coeliakie te zijn.

Sinds haar diagnose is Loïs meteen begonnen aan een glutenvrij dieet. Negen maanden later heeft ze opnieuw haar bloed laten testen en haar bloedwaarden waren veel beter. Het glutenvrij eten heeft een grote impact op haar gehad. Zo is ze minder bleek, heeft ze geen zwarte kringen meer onder haar ogen en heeft ze geen bolle buik meer. Daarnaast is ze van kledingmaat 98 naar 116 gegaan. Ook de medicijnen die ze in de winter nam voor astma, heeft ze de afgelopen winter niet moeten gebruiken.

Op school heeft ze na de diagnose een klein gedichtje uitgedeeld met een kaartje waarop staat wat ze niet mag eten. Zo zijn de ouders van al de kinderen in haar klas op de hoogte en kan er rekening mee gehouden worden wanneer ze ergens gaat spelen of wanneer er een verjaardagsfeestje is. Haar beste vriendinnen houden er rekening mee en hebben altijd glutenvrije producten in huis.

Het nadeel is dat Loïs en haar ouders niet meer spontaan uit eten kunnen gaan. Ze vindt het jammer dat zij haar ijs niet op een hoorntje kan eten en dat ze maar uit een paar soorten ijs kan kiezen. Maar ze zet er zich altijd snel over en accepteert dat het zo is.

Leave your thought